Een transformatie op niveau, Rotterdam Alexandrium
Niek Nijsink Planontwikkelaar

Een transformatie op niveau, Rotterdam Alexandrium

Het was een bijzondere constructie: op een tijdelijk werkplatform, boven de hoofden van het winkelend publiek, een grootschalige verbouwing van het Alexandrium Shopping Center in Rotterdam uitvoeren. Een technisch hoogstandje en weer een prachtig voorbeeld van hoe creatief we zijn in de uitvoering onze projecten. 

Een grote renovatie voor het winkelcentrum.

Het was ook al even geleden: in het jaar 2000 was de laatste verbouwing aan het pand. Het pand had weinig daglicht, met zijn lage plafonds en veel donkere passages. Een greep uit de werkzaamheden die we daar, samen met installateur ULC, hebben uitgevoerd, zijn:

  • Passagedaken verwijderd en vervangen door een staalconstructie
  • Nieuwe daken voorzien van daglichtopeningen en nieuwe plafonds met moderne en energiezuinige verlichting
  • Vernieuwing van alle installaties, zoals de sprinkler- en brandveiligheidsinstallaties
  • Vervanging van het wifi-netwerk door een nieuw en sneller netwerk
  • Volledige renovatie van de entrees en de algehele aankleding

Niet alleen het brede scala aan werkzaamheden, maar de drukke locatie gaf qua logistiek en transport was een uitdaging. Collega’s moesten bijvoorbeeld heel wat meters lopen met hun werkgerei, voordat ze op plek van bestemming waren.

Werken boven de hoofden van winkelend publiek

Hoe zorg je ervoor dat het winkelend publiek in dit ruim 40.000 vierkante meter grote winkelcentrum zo min mogelijk hinder ondervindt? Daarvoor hebben we twee belangrijke keuzes gemaakt. De verbouwing is per passagedeel uitgevoerd. Overlast zoals geluid en stof werd zo beperkt tot een klein gedeelte van het winkelcentrum. Verder hebben we speciale werkplatformen ontwikkeld. Zo konden we aan de plafonds werken en konden de bezoekers gewoon gebruik maken van de gangen en ongestoord winkelen. Een ingenieus idee, simpel maar geniaal.

Na anderhalf jaar verbouwen is het nieuwe winkelcentrum deze maand opgeleverd. Projectleider Niek Nijsink vertelt: “Het was een op meerdere vlakken intensief traject dat we met een mooi eindresultaat hebben afgerond. Het werken met het mobiele platform is goed bevallen en zullen we in de toekomst vast vaker gaan toepassen. Een leuk detail; Het hout van de werkplatformen wordt op dit moment hergebruikt op een project in Delft.

Opdrachtgever:Klépierre Vastgoed Ontwikkeling BV
Werkgebied:Winkelen
Locatie:Rotterdam
Hoe hebben onze mensen dit project ervaren?

”Het was een op meerdere vlakken intensief traject dat we met een mooi eindresultaat hebben afgerond.”

Foto bij:
Niek NijsinkPlanontwikkelaar
Hoe heeft de opdrachtgever dit project ervaren?

”Alexandrium Shopping Center heeft na een metamorfose een nieuwe look. Het winkelcentrum heeft nu weer een frisse en eigentijdse uitstraling en sluit zo aan bij de wensen en behoeften van de moderne consument.”

Klépierre Vastgoed Ontwikkeling BVOpdrachtgever