Een rijksmonument opgebouwd tot McDonald's restaurant
Linda Winkel Projectleider

Een rijksmonument opgebouwd tot McDonald's restaurant

McDonald's is een van onze vaste opdrachtgevers. Een partij waar we al vele jaren mee samenwerken en waar we de komende jaren diverse vestigingen voor mogen bouwen of verbouwen. Vorige week opende McDonald's vestiging Deventer Centrum. Een rijksmonument die door ons omgebouwd is tot McDonald's restaurant.

Een rijksmonument betekent dat er in goed overleg met de gemeente waardevolle elementen van het gebouw behouden blijven. Een project in het hart van het centrum van Deventer met praktisch geen bouwplaats of ruimte rondom. Voor een mooi Retail merk waar we al lang voor werken. Alle vinkjes kunnen gezet worden, een project dat AKOR op het lijf geschreven is.

De grootste uitdaging zat hem in de moderne eisen van McDonalds anno 2024 in te passen in een eeuwenoud pand in de Deventer-binnenstad. Denk bijvoorbeeld aan de technische installaties. Deze mogen niet op het dak komen te staan, want hierdoor verandert het straatbeeld en de uitstraling van het gebouw naar de omgeving toe. In dit uitzonderlijke geval worden deze installaties volledig inpandig geplaatst. Een van de technische ruimtes bevindt op de zolderverdieping van het oude pakhuis. Logistiek bracht dit de nodige uitdaging met zich mee. Alle installaties moesten door het gebouw op de juiste plek naar boven worden gebracht. De warmtepompen zijn met mankracht naar boven gegaan via het trappenhuis.


Tekst gaat verder onder de video. Naast de foto's hebben ditmaal ook een Before en After video gemaakt. 

We hebben ter plaatse van het oude pakhuis, inpandig een nieuwe staalconstructie toegevoegd aan de drie bestaande bouwlagen. Dit was nodig, omdat er nieuwe gewichten (installaties) op de 2e verdieping zijn gekomen. Deze konden de bestaande houten balklaag niet houden.

Hierbij is ook rekening gehouden met het behoud van de aanwezige historische monumentale gebinten en constructie. Alle aanpassingen die we aanbrengen in dit gedeelte van het gebouw, zijn allemaal opzichzelfstaand. Alles is gemonteerd en vastgezet zonder gebruik te maken van bestaande muren, balken en constructie.

Veel in het pand op de hoek van de Keizerstraat en Walstraat is maatwerk en moet 'in het werk' gemaakt worden. Alle muren zijn scheef en geen hoek is recht. Daarnaast werken we met monumentale constructies, waar letterlijk omheen gebouwd moet worden. Hierin komen onze specialismen van Kleinbouw en Retail erg mooi samen. Een team van multidisciplinaire vakmannen die oplossingen bedenken in het werk en meedenken met de ontwerpen en tekeningen. Mensen die de druk van retailprojecten kunnen combineren met het vakmanschap van restauratie en werken met een monument.

Eigenlijk is dit hele project een grote bouwkundige en procesmatige puzzel. Daarin is de samenwerking met de opdrachtgever en de gemeente Deventer erg belangrijk. Er is veelvuldig contact geweest en er wordt geschakeld als de werkzaamheden vragen om afstemming. Dat heeft geresulteerd in een prachtig restaurant en een bijzonder project. Op naar de volgende!

Opdrachtgever:Henk Koning
Werkgebied:Winkelen
Locatie:Deventer
Hoe hebben onze mensen dit project ervaren?

”Het doel is om de waardevolle elementen van het rijksmonument te behouden en in te passen in het ontwerp van de nieuwe gebruiker van het pand. We werken hiervoor veel samen met de gemeente. De samenwerking loopt erg voorspoedig. ”

Foto bij:
Linda WinkelProjectleider
Hoe hebben onze mensen dit project ervaren?

”Geen muur is recht hier, geen tekening is waarheidsgetrouw. Dat vraag om veel creativiteit en met het team denken in oplossingen. Iets wat tot nu toe goed lukt. ”

Foto bij:
Hans van DijkUitvoerder
Hoe heeft de opdrachtgever dit project ervaren?

”AKOR heeft al vaker voor mij gebouwd. Maar deze McDonald's is wel iets bijzonders. En ook hier verliep de samenwerking goed, de communicatie met zowel projectleider als uitvoerder en andere mensen van AKOR is fijn. Ze hebben er weer iets heel moois van gemaakt. ”

Henk Koning Opdrachtgever